AmandaMaryCreative_SprucedKitchens_028.jpg

The Minimalist Bohemian Remodel

AmandaMaryCreative_SprucedKitchens_057.jpg

Project Goals

 

For over a decade, this classic, warm-toned Kootenay home was loved by a family of four. Now that the children were older, the family was looking for an upbeat, welcoming space to entertain guests.

 

The owners’ tastes fell somewhere between cheerful minimalism and bohemian charm. We wanted to introduce these styles to the design in a classic way, without being ornate or unapproachable.

"Creating enough storage space in a design can allow
you to forgo upper cabinets, making ceilings feel taller and
the space feel more expansive."

Project Boundaries

 

The entryway off the kitchen was used regularly as an entrance/boot room, laundry room and bathroom access. This prime space, however, felt wasted as it was blocked off from the rest of the kitchen.

 

A wall divided the entrance way from the kitchen, limiting both it's size and design scope. We needed to open things up and make kitchen storage and hosting space a top priority.

AmandaMaryCreative_SprucedKitchens_067.jpg
AmandaMaryCreative_SprucedKitchens_046.jpg

Merit

Mare Street Flat

in Parchment Matte

CABINETS

Hanstone

Bianco Canvas

Cherry Butcher Block

COUNTERTOPS

Berenson

Domestic Bliss Knobs

and Metro Pulls

in Modern Brushed Gold

HARDWARE

Saltillo

Marble Long Hex

in Calacatta Gold 

TILE

Samurai

Refinished Original
Cherry Harwood

 

Saltillo

Boreal Hex Tile

FLOORING

AmandaMaryCreative_SprucedKitchens_060.jpg
AmandaMaryCreative_SprucedKitchens_024.jpg

Project Outcomes

 

We started by removing the wall and shower between the kitchen and main floor bathroom, resulting in a beautiful open concept space. We preserved and reclaimed the cherry wood flooring throughout but realized that there wasn’t enough original material to cover the enlarged kitchen floor. The material shortage offered us an opportunity to be creative with hexagon floor tiles, which we laid out in an organic pattern to mirror the scalloped top edge of the marble wall backsplash tile.


Removing the upper cabinets  produced a light and airy cooking space, while storage was relocated underneath a white quartz waterfall island counter. We added a much-needed seating area with a wooden extension to the kitchen island. This wood feature adds a subtle elegance and warmth to the kitchen while cleverly doubling the storage space. Creating enough storage space in a design can allow you to forgo upper cabinets, making ceilings feel taller and the space feel more expansive.

Moving the laundry to the upper landing enabled us to add a kitchen pantry and cozy seating nook – with shoe storage underneath – by the back door. The bathroom was given a design lift, complete with white-marble-look quartz countertops and brushed gold faucets, to promote continuity with the kitchen cabinet hardware. Meanwhile, the laundry was transformed into a delightful upstairs feature with dark blue painted custom cabinetry and hexagonal bohemian wall tiles.


We endeavour to balance the elements in every design, creating unified spaces by mixing and matching painted finishes with metals, woods, and stone. This project is a lovely example of how a space can be designed to reflect the homeowners’ needs, while also honouring the integrity of the home, to produce a truly unique atmosphere.

Branch.jpg
AmandaMaryCreative_SprucedKitchens_085.jpg

Before and After

AmandaMaryCreative_SprucedKitchens_044.jpg

Plenty of joy in this space! 🤍 Spruced Kitchens are incredible to work with and made every step of this renovation a joy. This says a lot as renos can be a challenging process 🤍🤍🤍 Glowing with gratitude. Every. Single. Day. 

Snow