AmandaMaryCreative_SprucedKitchens_040.j

A Family Friendly Contemporary Design

AmandaMaryCreative_SprucedKitchens_006.j

Project Goals

 

Reminiscent of a stately treehouse, this beautiful family home was built overlooking greenspace and forests. The homeowners loved the property and the unique build, but had been working around the original kitchen layout for many years. This family was now ready to create a kitchen that would fit their needs and reflect their busy lifestyle.

SprucedBlobs-01.png

"Sometimes you need to rethink the entire layout of a space in order to achieve the best results, which often challenges us to bravely let go of what was, in order to breathe new life into the home."

Project Boundaries

 

The original build included walls that hemmed the kitchen in on all sides. With a support beam passthrough between the kitchen and dining room, and a small room to the right, there was limited natural lighting or room for storage and counter space.

Our goal was to introduce this kitchen to the rest of the house by creating continuity and cohesion. In order to achieve this, we needed to transform this entire area with a more useful layout but do so without changing the support structure of the home.

AmandaMaryCreative_SprucedKitchens_017.j
AmandaMaryCreative_SprucedKitchens_058.j

Merit

 Denman Slim Shaker

in Snow

CABINETS

Hanstone

Brava Marfil

COUNTERTOPS

Berenson 

Haliburton

HARDWARE

Saltillo

Country Ceramic

in Ash Blue

TILE

Samurai

Oak Hardwood

FLOORING

AmandaMaryCreative_SprucedKitchens_046.jpg

Project Outcomes

 

Sometimes you need to rethink the entire layout of a space in order to achieve the best results, which often challenges us to bravely let go of what was, in order to breathe new life into the home. In this case, we removed walls and resized windows in order to create the necessary space for a Galley kitchen. Galley kitchens are highly functional and promote good flow, mainly because they make efficient use of limited space.

 

We closed off the kitchen doorway and took out the support wall right up to the beam, which effectively connected the kitchen and dining room seamlessly. However, in order to remove the wall that had hosted more than half the kitchen storage and utilities, we needed to rearrange a few things. We connected the small room and rarely-used storage area from the adjacent hallway to gain extra square footage, and relocated the fridge, pantry and broom closet.

 

With the new expansive layout, we were able to install ample counter space, and even designed a sweet little seating nook for the girls to have their afterschool snacks at the newly-sized window.

 

 

The sunshine ceiling was removed to reveal a taller ceiling height above, and with a little love and some bright white paint, the entire space opened up and now basked in natural daylight. Breathing light and life into the room was a top priority, which guided us in the selection of cabinets and hardware.

 

When choosing cabinet styles, shaker doors are an excellent design investment since they stay relevant throughout the centuries. To update this classic look, we decided to install the ‘slim shaker door’, which provides a more contemporary in classic white. The simplicity and elegance of these cabinets gave us some room to play, so we chose a large subway tile backsplash in order to tie in the blues from the rest of the house.

 

This stunning kitchen redesign is a reminder that—with a little creativity and thoughtfulness—any space can be transformed into something truly delightful.

Branch.jpg
AmandaMaryCreative_SprucedKitchens_027.jpg

Before and After

Emma before with labels.png
AmandaMaryCreative_SprucedMini_006.jpg

Caralee and her team did a wonderful job transforming our dated and awkward kitchen into a beautiful and practical space. They had the vision to come up with a layout we'd never considered and guided us through the whole renovation process with no big surprises. Very pleased with the result.

Emma